Good for us
Enligt Institute of Food Technologists i USA ska bland annat dessa 14 matvaror vara extra bra att få i sig.
FULLKORN
1. Korn: Sänker både det totala kolesterolvärdet och det farliga LDL-kolesterolet.
2. Råris: Råris kan, i motsats till vitt ris, minska risken för att utveckla typ 2-diabetes.
3. Råg: Råg gör att blodsockret endast stiger minimalt, och dessutom mättar rågbröd både bra och länge.
4. Quinoa och bovete: Innehåller mycket polyfenoler, som är en antioxidant, och är även rika på vitaminer och mineraler.
NÖTTER
5. Mandlar: 50 g mandlar är både fettsnålt och tillräckligt för att minska risken för hjärtkärlsjukdomar.
6. Hasselnötter: Tänk på att äta det bruna skalet som innehåller mest antioxidanter.
7. Pekannötter: Nötens innehåll av E-vitamin skyddar nervsystemet
8. Pistagenötter: Motverkar inflammatoriska tillstånd i kroppen.
9. Valnötter: Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar om man har typ 2-diabetes.
FRUKT OCH GRÖNT
10. Björnbär: Har visat sig vara effektivt för att förhindra elakartade tumörer i tarmarna.
11. Blåbär: En smoothie gjord på hela blåbär varje dag ökar insulinkänsligheten hos överviktiga efter bara sex veckor.
12. Broccoli och blomkål: Kan minska risken för aggressiv prostatacancer.
13. Granatäpple: Juicen innehåller mycket antioxidanter.
14. Tomat : Färska och krossade tomater sänker blodtrycket.
källa: ift.org