Good for us

Enligt Institute of Food Technologists i USA ska bland annat dessa 14 matvaror vara extra bra att få i sig.


FULLKORN

1. Korn: Sänker både det totala kolesterolvärdet och det farliga LDL-kolesterolet.

2. Råris: Råris kan, i motsats till vitt ris, minska risken för att utveckla typ 2-diabetes.

3. Råg: Råg gör att blodsockret endast stiger minimalt, och dessutom mättar rågbröd både bra och länge.

4. Quinoa och bovete: Innehåller mycket polyfenoler, som är en antioxidant, och är även rika på vitaminer och mineraler.

 

NÖTTER

5. Mandlar: 50 g mandlar är både fettsnålt och tillräckligt för att minska risken för hjärtkärlsjukdomar.

6. Hasselnötter: Tänk på att äta det bruna skalet som innehåller mest antioxidanter.

7. Pekannötter: Nötens innehåll av E-vitamin skyddar nervsystemet

8. Pistagenötter: Motverkar inflammatoriska tillstånd i kroppen.

9. Valnötter: Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar om man har typ 2-diabetes.

 

FRUKT OCH GRÖNT

10. Björnbär: Har visat sig vara effektivt för att förhindra elakartade tumörer i tarmarna.

11. Blåbär: En smoothie gjord på hela blåbär varje dag ökar insulinkänsligheten hos överviktiga efter bara sex veckor.

12. Broccoli och blomkål: Kan minska risken för aggressiv prostatacancer.

13. Granatäpple: Juicen innehåller mycket antioxidanter.

14. Tomat : Färska och krossade tomater sänker blodtrycket.

 

 

källa: ift.org


Kommentarer

Ge en kommentar:

Skriv gärna ditt namn:
kom ihåg mig?

e-mail: (kommer ej att synas)

du kanske har en liten blogg?

Vad har du att säga?

Trackback
RSS 2.0